torstai 29. lokakuuta 2015

Bongailua


Pitkästä aikaa netistä hevosbongailua. Tosi paljon kiinnostaa itseäni nähdä videoita Torneschin jälkeläisistä, niistä ei mielestäni Turmalinia lukuunottamatta ole vielä mitään hirveästi näkynyt - tosin lupaavia nuoria kyllä, ja Ruotsissa kuulemma Torneschin jälkeläisistä on pidetty. Saas nähdä mitä niistä pitkänajan kuluessa kehkeytyy, eniten kiinnostaa periyttääkö isä ollenkaan tuota sen elastista hyppyä jälkeläisiinsä. Jälkeläisen hyvyyteen vaikuttaa toki myös hirveästi se emätamma, sekin siis kiinnostaa nähdä aina, että minkätyyppisiin sukuihin oria on käytetty.

Torstin kohdalla olen tähän mennessä todennut, että orivalinta tähän tammaan oli nappivalinta. Hyppykyvyn ja muun lahjakkuuden näkee sitten toki myöhemmin. Tällä hetkellä kesän mittaan olen voinut nähdä, että varsassa on rakenteellisesti palikat kohdallaan. Pidän sen takaosasta ihan kauheasti, se näyttää voimakkaalta ja sellaiselta, millä voisi hypätä joku päivä isoa ;) Kaikki sen liikkeet ovat yhtä hyvät, tottakai sitä laukkaa kuitenkin estehevosen kohdalla katsoo eniten. Luonteen puolesta on voinut Torstin kohdalla jo todeta seuraavaa, eli se on äärettömän ennakkoluuloton ja rohkea kaveri, samalla vaikka vähän riehakas onkin, se on hirmuisen ystävällinen ja yhteistyöhaluinen - kaikki tähän mennessä sen kanssa on ollut äärimmäisen helppoa.

Syksy ja talvi on siinä mielessä todella mielenkiintoista aikaa, kun etenkin isoissa Euroopan kantakirjoissa lähestyy oritestit. Katselin Oldenburg Verbandin jo julkaistuja muutamia, nyt n. 2,5 -vuotiaita oriehdokkaita oritesteihin - nämä videoidut yksilöt ovat ilmeisimmin myös myynnissä. Bongasin listalta myös Torneschin pojan, joka miellytti todella silmää!

Alla siis oldenburgin oritestiin osallistuva vuonna 2013 syntynyt KWPN -ori Tornesch - Baloubet de Rouet - Nimmerdortiistai 27. lokakuuta 2015

"Harva ratsastaja tietää, kuinka hyviä hevosia meillä syntyy tässä maassa"

Super mielenkiintoinen suomalaisen ratsastajan/kasvattajan/hevosen omistaja Stella Hagelstamin haastattelu HIHS:n Hippoksen ja FWB -hevosten ständiltä viime viikonlopulta. Ja ei voi kuin myötäillä ja yhtyä hänen sanoihin. Hagelstam kertoo mielestäni todella hyvin ja laajasti suomalaisesta hevoskasvatuksesta, josta ajoittain tuntuu olevan osalla meillä suomalaisilla vähän nykypäivänä väärä, ns. vähättelevä, kuva.

Olen käynyt loppu kesästä katselemassa ystäväni mukana kotimaisia maitovarsoja, ja nimenomaan puoliverivarsoja ja jonkin näköinen yleiskuva on jo suht pienestä otannasta saanut. Samoin toki kokemusta on omista varsakaupoista 7 -vuoden takaa, kun lähdin tekemään kauppoja vielä syntymättömästä Deestä. Kasvattajat ovat olleet super ystävällisiä ja kohteliaita, meille mm. näytettiin yhdessä paikassa heidän oma jalostusoriinsakin niin karsinassa, kuin liikkeessäkin, kunnes sen jälkeen pääsimme näkemään kyseisen oriin jälkeläisotantaa, mitä heillä tänä vuonna on siitä syntynyt. Mielestäni tällainen on ihan loistavaa palvelua ja ennen kaikkea hirmuisen opettavaista. On aika mageeta kuunnella eri ratsukasvattajien ajatuksia omasta kasvatuksesta ja ratsuhevosista yleensä - heillä kun tuntuu olevan ihan älytön tietotaito, josta imeä oppia itsekin.

Ja ennen kaikkea, että meille on oltu todella kohteliaita ja halutaan esitellä varsat hyvin, ja kertoa niistä ja vanhemmista kaikki, niin itse varsamateriaali on ollut todella hyvää ja laadukasta. Olen käynyt varsahuutokaupoissa ulkomailla, seuraan ja katselen paljon joka vuosi varsahuutokauppojen myyntivideoita, olen käynyt Suomen EBEF -tilaisuudessa Ypäjällä muistaakseni lähes joka vuosi, joten jonkinlainen ymmärrys sekä koulu- että estevarsoista on kehittynyt, että pystyy vertailemaan ja näkemään kokonaiskuvan. Ja se kokonaiskuva on se, että vaikka meillä on ehdottomasti yli puolet vähemmän kasvatusta, niin se on tänä päivänä kansainväliselä mittakaavalla täysin vertailukelpoista ulkomaisen kasvatuksen kanssa ja materiaali paranee vuosi vuodelta kokoajan.

Huomaan nyt tässä, että olenkin enemmän painottunut maitovarsoihin ja niiden katselemiseen, kuin vanhemman hevosotannan, mutta aika harvoin juuri 1-2 -vuotiaat näyttävät itsestään oikeaa kuvaa, tai sellaista, että niitä kannattaa kesken epäedullisen kehitysvaiheen arvioida millään tavalla. Sitten taas oripäivät on ollut hyvä tapahtuma nähdä juuri 3 -vuotiaaksi kääntyneitä oreja, joskin Suomen oripäivillä ei aina ole ollut kovin paljon otantaa, eikä pelkästään suomalaista kasvatusta tietenkään. Sen jälkeen, etenkin kun on Deen kanssa kiertänyt nuorten hevosten esteluokkia, on tullut nähtyä ja seurailtua 4-7 -vuotiata hevosia - vielä, kun kilpailuissa järjestäjät oppisivat esittelemään kuuluttaessa hevosten suvut, niin olisi vähän helpompi seurata ja vertailla hevosia katsomosta käsin...

Vaikka olenkin vielä aika vihreä ja amatööri näiden ratsuhevoskasvatusten ja sukujen kanssa, niin silti tässä vuosien saatossa on löytynyt sellainen oma ajatus ihanne hevosesta ja siitä, minkä linjaiset hevoset ovat eniten omaa silmää miellyttäneet. Ja tottakai kiinnostaa kokoajan oppia lisää. Sitten viimeistään, kun olen lähestymässä eläkeikää, olen kasvattamassa omalla tilalla estehevosia, ja muutaman omakasvatin verran haluan tukea jotain nuorta lahjakasta esteratsastajaa ja näin antaa oman panokseni tälle urheilulle, hehheh - haaveita pitää olla :D

Mutta nyt siihen videohaastatteluun, jossa Katja Ståhl haastattelee kouluratsastaja Stella Hagelstamia suomalaisesta ratsuhevoskasvatuksesta


maanantai 26. lokakuuta 2015

Aamuaurinko, huurtunut maa ja hieno hevonen

Eipä tällainen yhdistelmä voi kuin tuoda taas kauniita kuvia, joita haluan laittaa esille tännekin. Olen tässä tämän syksyn aikana innostunut kuvaamaan muiden hevosia aina, kun inspiraatio on iskenyt. Tällä kertaa kuviin pääsi ystäväni hieno vanha herra, hannover ruuna Wateau (Walt Disney I - Wiesengrund). Tässä kuvia kylmästä, mutta erittäin nätistä pakkasaamusta.


Hyvää alkanutta uutta viikkoa kaikille! 

sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Helsinki International Porsche Horse Show 2015

Tällä ulkoasulla ja Joe Blascon meikeillä lähdettiin Jäähalille nauttimaan ratsastusurheilusta lauantaina - pitkästä aikaa jotain muutakin päällä, kuin tallikamat tai pyjama, heh :)

Hieno ja ikimuistoinen jokavuotinen Helsinki International Horse Show 2015 on takana päin! Tämän jälkeen valtaa aina hetkellinen tyhjä olo mielessä, sillä jotenkin tämä tapahtuma aina päättää tämän vuoden ja aletaan valmistautua kohti keskitalvea ja mahdollisesti suunnataan viimeistään katseet ensi vuoteen ja suunnitelmiin hevosten, ratsastuksen ja treenien osalta.

Tänä vuonna tehdessäni blogin kautta yhteistyötä Helsinki Interantional Porsche Horse Show:n kanssa, olikin aikamoisesti normaalia enemmän hulinaa ja nähtävää. Tai ainakin siltä se tuntui :) Mutta kivaa oli ja mukavaa nähdä kaikki tuttuja ja uusia tuttavuuksia, jutella hevosista ja ratsastuksesta! Ja ennen kaikkea katsoa huippuratsastusta!


Tänä vuonna HIHS -organisaatio oli panostanut tapahtumaan taas edellisvuotta astetta enemmän, mm. Ladies Night -tapahtuma oli ihan mielettömän raikas ja toivottu lisä! Tällaisia ns. "lounge room" tilaa olen ainakin itse toivonut huippu-urheilun kylkeen. Paikka jossa tavata rauhassa tuttavia ja uusia tuttavuuksia, jutella, napsia vähän hyvää suuhun pantavaa ja seurata tai osallistua oheistoimintaan. Tänä vuonna mm. kansainvälisestikin hyvin tunnettu huippulaadukas meikkibrändi Joe Blasco, jonka kanssa sain hienon mahdollisuuden tehdä itsekin yhteistyötä HIHS:n ohella, tarjosi ilmaiseksi meikkiä, meikkausneuvoja ja tuoteneuvontaa ratsastajanaisille. Omista kokemuksista ja ratsastusmeikin teosta kirjoittelen vielä erikseen myöhemmin bloginkin puolelle.

 Joe Blascon meikkauspiste Jäähallin toisessa kerroksessa Ladies Night -tiloissa

Bloggaajat edustettuina, Pinja, minä, Erika, Tiia ja Petra - oli mukava nähdä! :)

Ladies Night:n herkulliset tarjoilut, vapaapääsy oli jokaiselle, ja ruokaa, meikkiä ja kynsihuoltoa veloituksetta. Sen lisäksi livehaastatteluja, juomatarjoilua ja hyvät tilat pysähtyä rauhassa juttelemaan ihmisten kanssa. Alkaa muistuttamaan jo suuren maailman ja ratsastusurheilutapahtuman meininkiä - erittäin hieno lisä!

Perjantaina muutama meistä bloggaajista pääsi raadiksi valitsemaan tämän vuotisen expon paras esillelaittaja Expo Exellence 2015 -kilpailussa. Bloggaajia tässä tuomaristossa oli siis itseni lisäksi, Aada, Anniina ja Erika. Voittajan valintaan vaikutti ihan ennen kaikkea kaunis, elegantti ja siisti esillepano, mutta tärkeimpänä äärettömän ystävällinen asiakaspalvelu. Lisäksi myös toki osaston monipuolinen tarjonta ja hyvät alennukset vaikuttivat päätökseen. Voittaja valittiin yhteisen pohdinnan päätteeksi, ja olimme lopulta yhtä mieltä kaikki siitä, kenelle voitto kuuluu ja se oli naapurimaamme Ruotsin edustajat ja heidän hevostarvikeliikkeen AB Nian Hästsport kaunis osasto!


Koska osastojen välillä oli hankala valita paras osasto, ja tässä kisassa auttamattomasti jäävät alakynteen osastot, joissa esitellään jotain yhtä tiettyä tuotetta - halusimme antaa kunniamaininnan yhdelle tällaiselle mieleenjäävälle osastolle, joka ainakin henkilökohtaisesti kosketti kauniilla käsintehdyillä jouhikoruillaan. Kunniamaininnan exposta sai taiteilija Nanna Salmi. Paljon olen jouhikoruja nähnyt, mutta nämä ovat ehdottomasti jouhikorujen aatelia - ihan käsittämättömän kauniisti tehtyä uniikkia taidetta.


Ratsastuksen parissa nähtiin jännittäviä aikaluokkia, sekä lauantaina odotettu Helsinki GP:tä ja tietenkin viikonlopun pääluokkaa Helsingin World Cup -osakilpailua. Suomalaisratsastuksesta on saanut kyllä olla ylpeä, etenkin perjantaina aikaluokassa meno oli hienoa katsottavaa. Ja erityisesti Anna-Julia Kontion ratsastus vaan paranee vuosi vuodelta, hänestä voi kyllä tulla mitä vain, jos vaan hyvät hevoset pysyvät hänellä! Ja hänen uusin musta ranskalaisori Pacific des Essarts ei jättänyt kylmäksi, sen näkemistä odotin jotenkin ihan kauheasti, kun sitä on ratsastaja itsekin kehunut kovasti! Juuli sijoittui sekä perjantain, että lauantain molemmissa aikaluokissa WC -ratsullaan Fardonilla todella hienoilla suorituksilla toiseksi. Ja molemmissa näissä aikaluokissa voiton vei aivan upea ori, jota myös odotin kovasti näkeväni, Arezzo VDL (Chin Chin - Heartbreaker) - taidan olla jälleen rakastunut lisää :) Vau!

Marcus Ehning ja Comme il Faut (Cornet Obolensky - Ramiro Z)

Anna-Julia Kontio ja Pacific des Essarts (Diamant de Semilly - Totoche du Banney)

Malin Baryard-Johnsson ja westfalen ori Corporal VDL (Cardento - Grosso Z)

Väliaikashowssa esiintyi Avantgarde Horses & Dance Show ja itse näin näistä eri päivien ohjelmista hienon tulishown lauantaina: Dance with fire. Ja oli muuten hieno, ja sain hienoja kuvia vaikka olimmekin ihan piippuhyllyllä seuraamassa. 


Koluratsastusta ehdin juuri seuraamaan kolmen viimeisen ratsukon esitykset lauantaina GP Kur -luokassa. Täytyy sanoa, että luokan voittajahevonen - FWB -ori Duendecillo P (Don Romantic - Midt-West Ibi-Light) oli super karismaattinen ja hieno! Mutta jotain maagisen hienoa oli koulukoutsimme Eeva-Maria Porthan-Broddellin ja näiden kisojen jälkeen nyt eläkkeelle jäänyt oldenburg-ruuna Solos Lacanin (Castro - Lagano) ohjelma - ihan kylmät väreet tulivat, musiikki ja kaikki oli jotenkin niin hyvä ja tunteikas... Hieno päätös ratsukon uralle ja oli myös upeata nähdä edes kerran elämässä heidänkin kur livenä!

Kuvassa ruotsalainen ratsastaja Jeanna Högberg ja suomalaiskasvatusta edustava FWB -ori Duendecillo P. Nipsun ja Solos Lacanin radalta en näpsinyt kuvan kuvaa, kun vaan tuijotin ohjelmaa niin haltioituneena.

World Cup -radan kulkua esitettynä screeniltä.

Eniten odotin näkeväni tosiaan oman orivarsani Torstin isän KWPN-ori Torneschin tositoimissa ja enpä saanut senkään suhteen pettyä. Näkemäni perjantain radan, jonka linkitinkin jo aikaisemmin, ori teki tyylikkään nolla - joskin tässä aikaluokassa liian hitaan sijoittuakseen. Upeaa nähdä 15 -vuotias ori noin hienossa terässä!

Tänään sunnuntaina World Cup -luokassa oli kerrakseen jännitystä ja vaikka suomalaismenestystä ei tällä kertaa saatu, riemuitsin kovasti Malin Baryard-Johnssonin ja H&M Torneschin perusradan upeasta nollasta ja uusinnan näinikään nollasta myöskin! On se vaan niin hieno, ei voi muuta sanoa - enkä myöskään kyllästy toistamaan tätä! Ihanaa, että minulla on Torsti <3 ja ihanaa, että Torstin isä tekee tuollaista tulosta silmäoperaation jälkeenkin edelleen. Ori on kuin kissa hypyissään, niin vaivatonta se sille on...

Tornesch verkassa - viime vuoden tapaan, myös tänä vuonna katsojilla oli vapaapääsy verryttelyalueelle seuraamaan ratsukoiden verryttelyä.

Torneschin uusintaradan nolla oli jälleen hidas, ettei sillä kärkikahinoihin päästy, mutta edelleen - nautin katsoessa tuota yhteistyötä ja tuon eläimen mekaniikkaa liikkumisessa ja hypyissä. Ihan mahtavaa, että tämäkin ratsukko nähtii jälleen Helsingissä.

Alla video Torneschin Helsingin WC -luokan perusrata, sekä uusinta:Jännittävääkin jännittävämmän uusinnan nopein ja näin ollen World Cup -luokan voiton vei sveitsiläinen Romain Duguet hienolla ranskalaistammallaan Quorida de Treho (Kannan - Tolbiac des Forets). Toiseksi tuli vasta 19 -vuotias britti Jessica Mendoza tammallaan Spirit T (Tornado - Carnival Drum).

Helsingin World Cup -osakilpailun voittaja sveitsin Romain Duguet ja tamma Quorida de Treho

Kolmanneksi luokassa ratsasti saksalainen Daniel Deusser hevosellaan Cornet d'Amour (Cornet Obolensky - Damiani)


Näin saatiin päätökseen vuoden 2015 Helsinki International Porsche Horse Show! Oli ikimuistoinen tapahtuma jälleen kerran. Kiitos HIHS yhteistyöstä Heidin Nelivedot -blogin kanssa, joka mahdollisti tämän myötä allekirjoittaneelle normaalia tuplasti enemmän HIHS -tunnelmissa mukana oloa! :) 

Olen tyytyväinen, iloinen ja ehkä nyt vähän haikea, kun tätä viikkoa odotti niin paljon koko syksyn ja nyt se on jo ohitse. Mutta olipahan kivaa! Aika palata arkeen ja pikkuhiljaa toivottavasti oikeasti palata itsekin hevosen selkään ja alkaa enemmän suunnittelemaan talven treenejä. 

Teksti yhteistyössä Helsinki International Porsche Horse Shown kanssa

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot