lauantai 11. helmikuuta 2017

Superfoodit hevosen ruokavaliossa


Ennen muistan, kuinka aika paljon puhuttiin "yksinkertaisesta" ruokavaliosta hevosen kohdalla - se oli heinä kaura ja kivennäinen, ja sillä mentiin hevosen kuin hevosen kanssa. Nykyään tiedetään jo taas paljon enemmän, mm. sen, että pelkästään viljelty heinä on hevoselle liian yksipuolista lopulta. Luonnossa hevonen söisi paljon monipuolisemmin erilaisia luonnonantimia. Nykypäivänä hevosten ruokinnasta otetaan paljon enemmän selvää, ja on myös vihdoin pääosin ymmärretty, että se hyvälaatuinen karkea-/korsirehu on kuitenkin kaiken hevosen ruokinnan perusta, jonka päälle lähdetään rakentamaan ja täyttämään muuta lisäravintoa.

Olen kirjoittanut bloggaushistoriani aikana ennenkin hevosen ruokinnasta ja ruoansulatuksesta, koska ilman hevosen ruoansulatusmekanismin ymmärtämistä ja sitä, miten ravinto kulkee, mitä hevonen pystyy hyödyntämään ja mitä tarpeita sillä on, ei vain pysty rakentamaan tasapainoista ruokintaa hevoselle. Tänä aikana olen opiskellut ja tutkinut erilaisia artikkeleita, tutkimustuloksia, hevosen ruokinnan perusteita jne, jotta pystyn tarjoamaan omalle hevoselleni kaiken mogailun jälkeen oikeanlaisen ruokinnan, jotta hevonen voi pysyä terveenä ja se pystyy suorittamaan sille asetettuja tehtäviä. Asioita on opittu siis jälleen kerran aika pitkälle myös sen oman kantapään kautta - valitettavasti, mutta toisaalta onneksi edes sitten.

On turha esimerkiksi tuomita vaikka joku rehu huonoksi, kun se ei hevosellasi toiminut, tai toimi jotenkin muuten, kuin olisi toivottu, jos hevosella on jo vaikka valmiiksi elimistö aikaisemmasta ruokinnasta ja ruokintatottumuksista sekaisin. Siihen, miten milläkin hevosyksilöllä mikäkin rehu toimii, riippuu yksilöstä: hevosen ruoansulatuselimien tilasta, miten hevonen elää ja likkuu, ja ennen kaikkea, millaista on sen päärehu, jota se syö kaikista eniten - eli heinä. Pitää tietää, mitä heinä sisältää ja onko se hyginiselta ja ylipäätään fyysiseltä laadultaan hevoselle riittävän hyvää. Erittäin huonon heinän kanssa on vaikea korjata lisärehuilla puutoksia, tai ainakin se tulee hyvin kalliiksi, mutta toisaalta hyväkään heinä ei pelasta sitä, jos hevoselle syötetään ilman tietoa vain mututuntumalla vähän tuota ja tuota, ja kaikkea sekaisin, ja paljon suuria määriä yhdellä kerralla jne. Itse olen huomannut ruokinnassa, että monesti vähemmän on enemmän. Kuulinpa mm. hurjan väittämän tässä ihan vähän aikaa sitten, että suolistosairaalle hevoselle eläinlääkäri oli määrännyt hillittömiä määriä väkirehuja ympärivuorokautisen heinätarjoilun lisäksi, koska suoliston tulehdus on aiheuttanut imeytymishäiriön - eli ravinto ei imeydy, vaan se tulee suoraan läpi ulos. On vaikea ja hurjaa kuvitella, että kukaan eläinlääkäri vielä tänä päivänä uskoo, että ravinnosta imeytyisi enemmän ravintoaineita, mitä enemmän ruokaa (väkirehuja) hevosen eteen kannetaan, kun nykyään on jo aika laajalti tiedossa, että hevoselle ja sen ruoansulatukselle, eli myös imeytymiselle, kaikista parasta on hyvin pienet ruokinta-annokset tiheämmillä ruokintaväleillä...

Hevosen ruoansulatuskanavasta on hyvä muistaa seuraava rakenne, joka menee seuraavassa järjestyksessä: suu - mahalaukku - ohutsuoli - umpi- ja paksusuoli - peräsuoli. Jokaisessa osassa näistä tapahtuu ravinnon hajoitustoimintaa, poislukien peräsuoli, jossa jäljelle jäänyt rehumassa puristuu ulosteeksi ja poistuu elimistöstä. Vatsahaavataustaisen hevosen omistamisen puolesta olen aika paljon kirjoittanutkin jo hevosen vatsalaukun toiminnasta, joten ei siitä sen enempää. (Vanhempia ruokintatekstejä voi lukea mm. tästä ja tästä) Ravintoaineiden imeytyminen sen sijaan tapahtuu (jos tapahtuu) ohutsuolessa (keskisuurella hevosella noin huimat 20-25 metriä pitkä) ja paksusuolessa (ensi metrin pituiseen umpisuoleen ja siitä hevosen paksusuoleen, joka on noin 7 metriä pitkä). Suurin osa imeytymisestä tapahtuu hevosen ohutsuolessa, jossa entsyymit ja sappineste pilkkovat ravintoaineita. Ohutsuolessa imeytyvät yksinkertaiset hiilihydraatit eli sokerit ja tärkkelys, rasvat, suurin osa proteiineista, vitamiinit sekä kivennäisaineista kalsium ja magnesium. Ohutsuolessa pilkkoutuvat proteiinit imeytyvät sieltä aminohappoina. Kuidut ja ohutsuolessa pilkkoutumatta jääneet tärkkelys ja proteiinit siirtyvät sieltä umpi- ja paksusuoleen suolsitomikrobien hajoitettavaksi.

Imeytymiseen vaikuttaa hevosen vatsan, ohutsuolen ja paksusuolen terveydellinen tila, mutta myös se mitä ja minkälaisia määriä hevonen ylipäätään syö ja on elämässään syönyt, onko rehuerien vaihdokset tai suuren väkirehulisäykset suoritettu kuinka huolella ja ajan kanssa. Yhteensä hevosen syömällä ruoalla kestää kulkea koko tämän systeemin läpi yhteensä 36-54 tuntia - eli sen mitä hevonen tänään syö, ei tule vielä tänään ulos - eikä välttämättä vielä huomennakaan, vaan vasta kahden ja kolmen päivän kuluttua.


Super pitkän aasinsillan ja alustuspohdintani jälkeen päästään siihen, mistä halusin lähteä aluperin kirjoittamaan ja pääsen myös siihen, miksi alustin asian noin perinpohjaisesti ensin ennen varsinaisia aiheita ja tuotteita, joista haluan kertoa.

Sain yhteistyössä blogini kautta Chia de Gracialta tuotteita testiin ja tämä teksti on siis toteutettu yhteistyössä näin ollen Chia de Gracian kanssa. Sain valita tuotevalikoimasta tuotteet, jotka erityisesti juuri tällä hetkellä olisivat kokeilemisen arvoisia hevoselleni. Keskustelin Chia de Gracian Mirvan kanssa Deestä ja sen ongelmista, joista olemme jo pari vuotta aikaisemminkin keskustelleet - silloin kuitenkin rehukokeilu tyssäsi siihen, että Deen vatsa ei vaan kestänyt mitään muutoksia ruokinnassa tuolloin ja tässä osa syy pitkälle alustukselleni tähän tekstiin. Kun ruoansulatuselimistö reagoi kaikkeen negatiivisesti, kunnolla mikään ei imeydy jne, on totuudenperäinen kokeilu turhaa ja tuloksetonta. Nyt, kun Deen vatsan tilanne alkaa olla stabiili, ravintoaineiden imeytymiskyky on hyvä ja normaali, eikä hevonen ole reagoinut enää mihinkään vatsallaan yli vuoteen(!), uskallettiin lähteä kokeilemaan, mutta edelleen valikoiden vatsaystävällisiä tuotteita. Koska Deellä on kaiken tutkimisen jälkeen löydetty selkärangasta fasettinivelten oikealta puolelta tapaturmaperäiset vammat kolmesta nivelvälistä sekä si-nivelestä suoliluun läheltä oikealta puolelta, ja jotka ovat aiheuttaneet mahdollista kipua jo pitempään, joiden kautta vatsa on oireillut, ja oravanpyörä on ollut valmis - haluttiin lähteä kokeilemaan jotain niveliä ja myös vatsan toimintaa tukevia luonnontuotteita, joista mahdollisesti voisi olla Deelle apua.

Tästä päästään siihen, että mikään yksittäinen aine ei ole parantava ihmeaine - esimerkiksi nämä selän löydökset eivät koskaan katoa Deeltä mihinkään, mutta se pystyy elämään ja treenaamaan niiden kanssa tai niistä huolimatta. Nyt kun olemme saaneet tulehdustilan stopattua, rankaa tukevia lihaksia kehitettyä mahdollisimman monipuolisella harjoittelulla sekä säännöllisellä lihashuollolla, niin on myös järkevää lähteä tukemaan ruokinnan kautta tilannetta, jolla voisi olla apua kaiken tämän paranemis- ja hyvänä ylläpitämisprosessin kanssa. Jotta mikään aine voi imeytyä ja toimia edes teoriassa, pitää tosiaan se hevosen ruoansulatuselimistön olla kunnossa ja nyt olemme päässeet tähän pisteeseen. Ja on ollut ilo testata Deen ruokinnassa jotain uutta, ja vielä jotain sellaista, josta meille on ollut ihan selkeätä hyötyä.

Edessä kurkuma, taaempana sarviapilan siemen

Sain testiin kokeiltavaksi Chia de Gracialta sekä kurkuman, että sarviapilan siemenen. Näiden lisäksi sain oppaaksi 90 sivuisen kirjan yrteistä ja luonnonkasveista "Kanervasta karpaloon", jossa käydään läpi joukko yrttejä, niiden käyttötarkoituksia sekä käsitellään yleisesti hevosen ruokintaa. Erittäin hyvä pieni opus, jossa paljon tietoa ruokinnasta kiinnostuneille!


Voimakkaan orassin väristä kurkumaa päätettiin lähteä ensimmäisenä kokeilemaan, sillä kurkuma on ns. luonnon oma kortisoni - sen tehokkaimmista vaikutusaineista onkin erilaisten kipujen ja särkyjen torjuminen. Kurkumalla on sanottu olevan tutkitusti muitakin lääketieteellisiä vaikutuksia myös ihmisen käyttämänä mm. syöpähoidoissa, joita olen käynyt mielenkiinnosta googlettamassa ja erilaisia lähteitä selailemassa - niistä kuitenkaan sen enempää tähän.

Kurkuman sisältämä kurkumiini on se vaikuttava aine tulehdusten ja kipujen hoidossa - Chia de Gracian kurkumassa kurkumiinia on 2-4%. Kurkuman sanotaan vähentävän kipua yhtä tehokkaasti kuin parasetamoli ja siksi se voi mm. helpottaa nivelrikon oireita hyvin paljon. Kurkumaa käytetäänkin lääketieteessä erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairauksissa, mutta esimerkiksi hevosilla myös sen merkittävistä käyttökohteista ovat myös erilaiset vatsavaivat, sillä se on antibakteerinen ja vahva antioksidantti, joka siis heikentää erilaisten bakteerien, virusten ja hiivojen elinkykyä.

Lisää vatsa- ja ruoansulatusvaivoihin kurkumasta voi lukea lisää CdG:n sivuilta tästä. Deellä kuitenkin lähdimme kurkumaa kokeilemaan juurikin tukemaan "tuki- ja liikuntaelinsairauden" ja mahdollisten rasituksesta johtuvien nivelkipujen hoidossa, terveenä pysyvän liikuntaelimistön tukemisessa. Vatsaystävällisyys oli tämän tuotteen plussa, ja lopullinen ratkaisu, että uskalsi lähteä tätä kokeilemaan ilman pelkoa siitä, että se ärsyttäisi vatsaa millään tavalla.

Toisena tuotteena kurkuman rinnalle kokeiltiin sarviapilan siementä. Sarviapilan siemestä sanotaan olevan apua hevosille, joilla on jonkin sortin niveongelmia tai nivelongelmien ehkäisyssä. Se on myös apuna nivelongelmaisten hyvin yleiseen sivuoireeseen, eli kylmän herkkyyteen. Kylmä sää pahentaa nivelongelmaisia ja aiheuttaa jäykkyyttä, ja tällaisissa tapauksissa suositellaankin mm. sarviapilan siemenen rinnalle kurkuman, boswellian tai pirunkouran syöttämistä.

Sarviapilan siemenellä on myös näiden lisäksi muita ominaisuuksia, se on mm. erinomainen proteiinin lähde, sekä jälleen myös ruoansulatuskanavan ongelmissa auttava. Sarviapilan siemenestä lisää tietoa tästä.


Vielä joulukuun alussa, kun saavuin lomareissultani takaisin, Dee oli lähes kolmen viikon kävelykuurin jälkeen liikkumiseltaan todella todella huono. Se ei kyennyt liikkumaan puhtaasti, se oli jäykkä, ei taipunut ja kun yritit taivuttaa, ihan kuin takapää olisi "tippunut" alta hetkellisesti. Olin aivan maassa, sillä hevonen oli juuri vielä syksyllä hoidettu klinikalla uudestaan piikittämällä nivelväleihin ja sen jälkeen se oli liikkunut niin niin hyvin, ettei ikinä. Hokinpolkeamavamma aiheutti pakollisen breikin liikuntaan, mutta koska tällaiset breikit aiheuttavat automaattisesti kropan jäykistymistä, olisi sitä täytynyt rohkeasti liikuttaa heti sen jälkeen, kun polkeman ontuma oli poissa. En ollut osannut ohjeistaa asiaa selkeästi ja toisaalta on vaikea toki ohjeistaakaan, kun ei ole itse paikalla. Kun Dee oli ontuman jälkeen lähtenyt takapäästään liikkumaan huonosti ja jäykästi, oli se jätetty varmuuden vuoksi kävelylle siihen asti, kun palasin takaisin.

Reissun jälkeen kotona minua odottu puuhevonen, joka ei mielellään liikkunut itse eteenpäin ollenkaan. Mietin kolmannen piikityksen suorittamista, mutta päätin lähteä ensin vielä omalla kotikonstilla liikkelle aloittaen kurkuman ja sarviapilan siemenen syötön, sekä vimmatusti vain hevosta pistämään liikkeelle paljon, usein, vaihtelevasti ja hyvillä pohjilla. Varasin myös ajan Deetä hoitavalle fyssarillekin, tosin aika saatiin tästä vasta kuukauden päähän.
Jos hevonen ei olisi tästä selkeästi parantunut - olisin ollut yhteydessä jälleen hoitavaan eläinlääkäriimme Vermoon.

Kurkumaan ja sarviapilan siementä Dee on syönyt seuraavilla annoksilla: kurkumaa 2rkl/pvä ja sarviapilan siementä 1 rkl/pvä, sarviapilan siementä voisi syöttää vielä enemmänkin, mutta koska se on aika voimakas proteiinin lähde, plus muut ravintoaineet kuten rauta ja fosfori pomppaisi liika-annostuksille sen myötä koko ruokinnassa, olemme päätyneet pienempään annokseen.

Ja kuin ihmeen kaupalla, Dee liike lähti yllätysvauhtia paranemaan. Jopa niin vauhdilla, että kuukauden päästä tästä, kun fyssarimme Selma tuli paikalle hoitamaan Deen, sain kuulla, ettei hevosen selkä ja kroppa ole ikinä ikinä tuntunut näin hyvältä, kuin mitä se silloin tuntui. Kuulemma tätä menoa häntä ei enää tarvita, kun saamme hoidettua tilanteet hyvin itsekin. Olin ja olen aika onnellinen tilanteesta! Ja tiesinhän minä, että hyviä edistysaskelia teimme ja Dee alkoi saamaan sivuhuomautuksen kehuja liikkumisestaan jopa yhdeltä suomen GP -tasolla kilpailleelta kouluratsastajalta, joten pakko se oli uskoa, ettei liikkuminen ollut hyvää pelkästään omien vaaleanpunaisten lasien läpi katsottuna, vaan myös muutenkin!


Johtuiko tuollainen edistyminen yhtäkkiä ilman eläinlääkärissä tehtävää hoitoa sitten mistä, niin ainoa asia, jota olen nyt viimeisen vuoden aikana muuttanut, on lisäämminen kurkuma ja sarviapilan siemen ruokintaan mukaan. Hyvin skeptisesti suhtauduin kokeiluun alkuun kylläkin, mutta nyt jo yli kahden kuukauden syötön jälkeen olen hyvin vakuuttunut. En ainakaan halua enää jättää näitä tuotteita pois - molempia, sekä kurkumaa että sarviapilan siementä voi syöttää pitkäkestoisestikin, eikä vain kuureina. Uskon, että pelkästäään yksittäiset rehut eivät pelasta kaikkea, tarvitaan juurikin sitä toimivaa ruoansulatusta, jossa ravintoaineet pääsevät imeytymään, runsasta liikuntaa hakien rentoa hevosta, joka käyttäisi kroppaansa oikein, ja tätä kautta lihasten kehittymistä tukemaan runkoa oikeisiin paikkoihin, hyvää palauttelua treenistä, mutta silti erittäin tärkeänä osana on ravinto, joka tukee hevosen elimistöä ja kroppaa - auttaa löytämään parannuskeinoja ja tätä kautta mahdollisesti helpottamaan oloja.

Ainoa asia johon ei ole löytynyt parannusta, mistä voin nyt näin pakkasten kiristyessä todeta, että kylmänsietokyky ei Deellä ole ainakaan parantunut sarviapilan siemenen syötön myötä mihinkään - se edelleen tarvitsee runsaan loimituksen niin ulos tarhaan, kuin alku- ja loppukäyntien ajaksi pysyäkseen vetreänä. Ilman ratsatsusloimea ei uskalla tehdä treeniä ollenkaan, kun kiristyy alemmas, kuin -5 astetta. Ja valitettavasti nyt vähän kireämmän pakkasjakson aikana olemme menneet viikon sisällä vähän huonompaan suuntaan taas - liikkuminen ei ole ihan niin vaivatonta ja elastista, ja vertyminen kestää vähän kauemmin.

Silti se, että olemme päässeet tähän pisteeseen nyt on lottovoitto. Vielä reilu kaksi kuukautta sitten tällaisesta tilanteesta ei osannut oikein uskaltaa edes ajatella - on ollut elettävä päivä kerrallaan. Nyt on jo kuitenkin suunnitteilla kauden ekoja startteja, mikäli estetreenit jatkuvat tästä eteenpäinkin yhtä hyvin kuin tähän asti. Dee on tuntunut hypyissään ihan todella hyvältä! Ja mikäli ilmat tästä vähän lämpenevät, että tarkenee mennä... ei ole Dee luotu näille leveysasteille - sen olisi pitänyt syntyä jonnekin palmujen katveeseen selkeästi... niinkuin minunkin.

Uskallan tämän myötä hyvin lämpimästi suositella Deen kaltaisille hevosille apuna nivel- ja liikuntaelinongelmiin molempia tuotteita ilman pelkoa vatsan ärtymisestä. Ainakin kokeilemisen arvoinen juttu, eikä kovin kalliiksikaan tule - 500g pussi kurkumaa maksaa 16,90€ ja 1,3kg sarviapilan siemen pussi maksaa 20,90€. Reilun kahden kuukauden syötön jälkeen aikaisemmin mainitsemillani annoksilla molemmissa pusseissa on vielä noin puolet jäljellä, eli pitkälle varmasti huhtikuuhun pärjäillään vielä näillä, ennen kun tarvitsee tehdä täydennystä!

Kiitos yhteistyöstä, kurkumasta ja sarviapilan siemenistä:

16 kommenttia:

 1. Olisi reilua, jos heti postauksen alussa mainittaisiin sen olevan yhteistyö.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm, millä tavalla reilua? Alkutekstissä en puhu, enkä kuvita millään tavoin tuotetta, josta kerron myöhemmin, vaan teksti on yleistä höpinää hevosen ruoansulatuskanavasta. Kyseistä faktaa ei muuta se, kerronko myöhemmin suosittelevani jotain rehua oman hevoseni käytössä ja ko. teksti ei ole missään kytköksissä minkään rehuvalmistajan kanssa, vaan ihan yleistä tietoa ja pohdintaa hevosen ruoansulatuksesta yleensä, joka olisi hyvin voinut olöa oma postauksensakin kokonaan. Siinä vaiheessa, missä siirryn esittelemään rehua, jonka olen blogini kautta saanut, kerron heti alussa selkeästi mistä on kysymys, ettei lukijalle jää se epäselväksi. Siinä vaiheessa lukija saakin päättää haluaako lukea enempää, koska kertominen rehusta ei enää perustu täysin yleisiin faktoihin, vaan omaan kokelukokemukseeni. Siitä ei kannata pahoittaa mieltänsä, että on sattunut lukemaan eläimen biologiaa.

   Poista
  2. Mun mielestä tää rakenne oli tosi hyvä, kun se erotti selvästi faktan ja ns. mainoksen.

   Poista
  3. Kiitos, niin omasta mielestänikin tämä rakenne oli onnistunut, koska minulla on niin paljon omia ajatuksia ja kokemuksia ruokinnasta, eivätkä ne ole minkään brändin tai tuotemerkin suusta, vaan omia ajatuksiani. Tuotetestaukset asia erikseen, ja niistä ilmoitettiin tekstissä heti alkujaan. Ei voinut jäädä epäselväksi

   Poista
 2. Suomen lakien mukaan on kerrottava postauksen alussa jos kyseessä on yhteistyö, niin kuin tässä on.
  En lue jatkossa blogiasi ja en käytä chia de gracian tuotteita ja tulen kertomaan kaikille että yritys harrastaa bloggaajien kanssa piilomainontaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kannattaa lukea suomen lakia vähän tarkemmin, ottaa selvää millainen on piilomainos jne. Kukaan ei myöskään pakota lukemaan eikä ostamaan yhtään mitään, herttinen sentään 😂

   Poista
 3. Hei tämä oli hyvin valaiseva postaus! Olenkin harkinnut oheistuotteeksi Uffelle niveliin jotain CdG tuotetta, mutta pitää ottaa heihin yhteyttä ja katsoa mikä sopisi parhaiden :) Ja mikähän oli tuo anonyymin ongelma? Melko selkeästi tuli kyllä yhteistyö esille...aina pitää jostain valittaa! Mutta hyvä postaus kiitos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nämä eivät ole ainoita nivelille tarkoitettuja, löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja. Deen kohdalla täytyy vaan olla tosi tarkka, ettei syötä mitään vatsaa ärsyttävää, vaikka nyt onkin ollut pitkään senkin puolesta ok. En tiedä mikä oli ongelma, varmaan se että joku saa jotain kokeiluun unohtaen kuitenkin sen, että ei nämä tällaset meillekään ilmaisia ole...

   Poista
 4. Ei ole missään kerrottu että heti tekstin ALUSSA pitäisi olla kertomus y-työstä.

  Kaikkea sitä! Pitää nykypäivänä kaiken maailmam vajukeille selittää kädestä pitäen kaikki... :)

  Oikein hyvin Heidi olit tekstissä tuonut y-työn esille! Ei jääny otsikostakaan mitään epäselvää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan joskus tulevaisuudessa täytyy hyvissäajoin hyvän matkan päähän ennen bussipysäkkejäkin laittaa varoituskyltit mahdollisesta mainonnasta ennen varsinaista mainosta että ehtii sulkea silmänsä 😁 Kiitos!

   Poista
 5. Kilpailu ja kuluttajavirasto on linjannut seuraavaa;

  "Mainos on voitava tunnistaa mainokseksi heti ensisilmäyksellä ilman tarkempaa tutustumista siihen. Blogin pitäjää voi ohjeistaa seuraavilla tavoilla:

  Yhteistyösopimuksesta kerrotaan blogin etusivulla tai muuten selkeästi esim.


  Yhteistyössä yrityksen X / tuotteen X kanssa tai

  Sponsorina yritys X / tuote X"

  Kyseiseen virastoon voi ilmoittaa yritykset jotka piilomainostavat, laitan tästä postauksesta viestin menemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitä kohtaa sinä et vielä ymmärtänyt? Koko teksti ei ole mitään mainosta. Kun mainostus testatusta tuotteesta alkaa, se on merkitty hyvin selkeästi suomen kielellä. Siinä vaiheessa sinä lukijana voit päättää, haluatko lukea mainoksen vai et. Vahingossa sinä et sitä tule lukeneeksi, ilman että tiedostat sen heti ensimmäisestä lauseesta olevan mainos/yhteistyön kautta testiin tullut tuote. Jos sinulla on vielä epäselvää, ole hyvä ja ota ihmeessä kuluttajavirastoon yhteyttä. Minä olen ottanut sinne yhteyttä selvittääkseni nämä asiat, kuinka tulee toimia, jo kaksi vuotta sitten ja blogini yhteistyökuviot heidän mukaansa ovat suoritettu asiallisesti. Toivon, että lopetat jatkossa moisen uhkailun täällä kommenttipuolella ja jos kuitenkin on asian puolesta asiaa, niin laita minulle sähköpostia. Kiitos.

   Poista
  2. Minusta tämä postaus oli erinomaisesti ja hyvällä maulla toteutettu. Eihän postauksen alkuosa liity mitenkään yrityksen tuotteisiin. Lukemisen voi lopettaa halutessaan siihen, kun kerrot että sait tuotteita yritykseltä.

   Nykyään pitää kai kertoa heti postauksen alussa jos on ostanut täysin omalla rahalla jonkun tuotteen, koska kaikki muu oletetaan mainospuheeksi :/

   Poista
  3. Kiitos Kaisa, ja tätä juuri tarkoitin.

   Poista
 6. Moi, lueskelin hieman tarkemmin tuosta kurkumasta ja ainakin ihmisten osalta suositeltiin mustapippurin käyttöä sen kanssa, kuulema parantaa imetytymistä monin kertaisesti. Onko sulla tietoa päteekö sama hevosten kanssa, annatko itse mustapippuria kurkuman kanssa? Mietin mitenhän paljon sitä pitäisi antaa ja vaikuttaako ruuan maistuvuuteen, kun on kuitenkin aika voimakkaan makuinen mauste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, mustapippurin sisältämä piperiini tosiaan tehostaa kurkuman kurkumiinin imeytymistä. Itse annan omalle hevoselleni kuureittain kurkumaa (1-2rkl/vrk) ja sen kanssa hieman mustapippuria, mustapippuria ei tarvitse antaa paljoa, minulla on kokonaisia mustapippureita pippurimyllyssä, myllystä muutama rouhaisu ruuan sekaan, pidän tätä sopivana määränä.
   Myös rasva tehostaa kurkumiinin imeytymistä, joten kurkuman kanssa olisi hyvä antaa myös jotakin laadukasta rasvaa, oman hevoseni ruokintaan kuuluu hampunsiemenet, kurkumaa (ja mustapippuria) syöttäessäni annan vielä lisäksi kylmäpuristettua hampunsiemenöljyä.

   Poista

COPYRIGHT

Heidin Nelivedot